6 Νοεμβρίου 2013
Σχόλια: 0

Responsive Web Design: η τάση που έγινε φιλοσοφία

Ζούμε σε μια multi-device εποχή. Τσεκάρεις πρωί πρωί το email στο κινητό, αποφασίζεις αν θα πάρεις ομπρέλα ή όχι βλέποντας την πρόγνωση του καιρού στο laptop. Καθ” οδόν για τη δουλειά, βάζεις τις τελευταίες πινελιές στην αναφορά που πρέπει να παραδώσεις στις 10.

Η φιλοσοφία του Responsive Web Design είναι η κατασκευή ιστοσελίδων που προσαρμόζονται στην εκάστοτε συσκευή, διατηρώντας την λειτουργικότητα και το οπτικό αποτέλεσμα ανέπαφα.

To Responsive Web Design είναι η ευελιξία που χαρακτηρίζει τη σχεδίαση μιας ιστοσελίδας η οποία επιτρέπει στον χρήστη την καλύτερη δυνατή περιήγηση σ΄αυτήν. Λέξη-κλειδί το responsive, υποδηλώνει την ευελιξία, προσαρμοστικότητα και την φιλική προς τον χρήστη σχεδίαση. Με άλλα λόγια ,μια ιστοσελίδα θα πρέπει να ανταποκρίνεται και να προσαρμόζεται στο εκάστοτε περιβάλλον και συμπεριφορά του χρήστη (πρόσβαση από tablet, laptop, smartphone ή desktop).

Το Responsive Web Design δεν είναι απλά μια νέα τάση. Αποτελεί την πλέον αποτελεσματική και δημοφιλή προσέγγιση στον χώρο της κατασκευής ιστεσελίδων.

Σύμφωνα με την Trinity Digital Marketing, 1 στους 4 Αμερικάνους χρησιμοποιούν αποκλειστικά φορητές συσκευές για τις online δραστηριότητες τους, ενώ η Έκθεση για την Παγκόσμια Χρήση φορητών συσκευών, αναφέρει ότι 20% της παγκόσμιας επισκεψιμότητας στο Internet προέρχεται από smartphones, tablets και netbooks.

Παγκόσμια Χρήση Internet απο Smartphones

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι για τις εταιρείες και τα brands να διαθέτουν Responsive Web Design ιστοσελίδες. Στην περίπτωση που ένας επισκέπτης επισκεφθεί από το smartphone του μια ιστοσελίδα η οποία δεν είναι Responsive, συμβιβάζεται με μία εμπειρία κατώτερη των απαιτήσεων του, κάτι που έχει κακές επιπτώσεις για την online φήμη του εκάστοτε brand ή εταιρείας.

Το RWD είναι συνεπώς απαραίτητο, αφού έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Προσαρμόσιμο στο εκάστοτε μέγεθος οθόνης, βελτιώνοντας την περιήγηση του χρήστη, όποια συσκευή και να χρησιμοποιεί
  • Οικονομικό. Παλιότερα, είθισται κάθε συσκευή να έχει την δική της αποκλειστική σελίδα, μία για υπολογιστή κι άλλη μια για smartphones και tablets. To RWD είναι οικονομικότερο εφόσον μια μόνο σελίδα κατασκευάζεται.
  • Ανταγωνιστικό. Μια βελτιωμένη οnline εμπειρία, εξυπηρετεί καλύτερα τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας και αυξάνει τις δυνητικές σας πωλήσεις.

Η τάση του να αναζητάμε πληροφορίες και να «σερφάρουμε» από το κινητό ή το tablet εδραιώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και στην Ελλάδα, καθιστώντας το Responsive Web Design μια απαραίτητη παράμετρο που θα πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται να κατασκευάσετε ή να αναβαθμίσετε την εταιρική σας ιστοσελίδα.

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε Responsive ιστοσελίδες από άλλες εταιρείες αλλά και πελατών της makemysite που επωφελούνται αυτή την στιγμή από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η νέα προσέγγιση κατασκευής σελίδων. Για να δείτε τον τρόπο που «προσαρμόζεται» η ιστοσελίδα στο μέγεθος της οθόνης σας, μπορείτε να επισκεφθείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες από το κινητό σας ή ακόμα και να μικρύνετε το παράθυρο του browser σας.

1. Veis Handcrafted Lighting. Ένα responsive eshop της εταιρείας φωτιστικών VEIS, με πληθώρα λύσεων από μοντέρνα και χειροποίητα φωτιστικά.

Κατασκευή eshop VEIS

2. Compendium Bookshop. Το one-stop shop για ξενόγλωσσους τίτλους και βιβλίων.

Κατασκευή responsive eshop για το Compendium Bookshop

3. Villas Panorama. Συγκρότημα ενοικιαζόμενων βιλλών στην Λευκάδα.

Κατασκευή ιστοσελίδας Villas Panorama

4. dribble.com – ένα site προβολής δημιουργικών συνθέσεων από designers και άλλους καλλιτέχνες.

http://dribbble.com/

3. Dadaab – μια ιστοσελίδα που εξιστορεί τις προσωπικές ιστορίες χιλιάδων προσφύγων με κινηματογραφική προσέγγιση

daddab

Αποκτήστε το δικό σας Responsive Website

Vangelis Serafis

Ο Βαγγέλης Σεραφής είναι προγραμματιστής και συνιδρυτής της makemysite. Ειδικεύεται στο Front-End Developing και το Digital Marketing. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα άρθρα του σχετικά με το Web Development, το Digital Marketing και τα Social Media στο blog της makemysite.

Γράψτε την άποψη σας

Σεβόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα και δεν κοινοποιούμε το email σας. Παρακαλούμε σχολιάστε με πεζούς ελληνικούς χαρακτήρες κι όχι με greeklish. Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά.