15 Ιανουαρίου 2013
Κατηγορία:
Social Media Marketing
Σχόλια: 0

10+1 tips για τα social media που μάλλον δεν γνωρίζατε

Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε να χρησιμοποιούμε με ευκολία τα αγαπημένα μας social media. Άλλοι ξέρουν τα βασικά κι υπάρχουν κι άλλοι που είναι λίγο πιο προχωρημένοι. Σε όλους όμως μας έχει τύχει κάποια στιγμή να έχουμε κάνει κάποιο πράγμα στο Facebook, στο Twitter ή το Instagram και να μην ξέρουμε πως να το ξανακάνουμε ή να το έχουμε ξεχάσει τελείως. Ακολουθεί μια λίστα με μερικά αγαπημένα μου κόλπα που δεν είναι ορατά με την πρώτη ματιά:

1) Κατεβάστε τα φωτογραφικά σας άλμπουμ (Facebook)

Μπορείτε εύκολα να κατεβάσετε μεμονωμένες φωτογραφίες σας και να τις αποθηκεύσετε στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Αυτό υπάρχει σαν επιλογή σε κάθε φωτογραφία. Τι γίνετε όμως αν θέλετε να κατεβάσετε ολόκληρα άλμπουμ. Υπάρχει ένα πολύ βολικό plugin για τον browser σας, το GetPhotoLive και μπορείτε με ελάχιστη προσπάθεια να κατεβάσετε ολόκληρο το album. Βρείτε το εδώ.

Facebook albums

2) Κρύψτε ανεπιθύμητα post από άτομα ή σελίδες (Facebook)

Αν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα post από φίλους σας ή από σελίδες (στις οποίες έχετε κάνει like) στο Facebook τα οποία σας ενοχλούν,  μπορείτε να τα κρύψετε. Ή να κρύψετε όλα τα post από το συγκεκριμένο άτομο ή σελίδα. Για να γίνει αυτό, απλά κάνετε κλικ στο βελάκι που εμφανίζεται στα δεξιά του post και μετά «Απόκρυψη».

Κρύψτε ανεπιθύμητα post

3) Απενεργοποιήστε εφαρμογές στο Facebook και το Twitter

Κατά καιρούς όλοι επιτρέπουμε σε διάφορα applications στο Facebook και στο Twitter να έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό μας. Είτε για να πάρουμε μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς, ή όταν παίζουμε ένα παιχνίδι ή πολλές φορές και για άλλα πράγματα όπως να αλλάξουμε την εμφάνιση του προφίλ μας. Μετά από κάποιο διάστημα όμως, αναπόφευκτα έχουμε δώσει σε πολλές εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα. Για να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά και να βγάλουμε εκτός τις περιττές εφαρμογές, στο Facebook, αρκεί να πάμε στο κουμπί με τις ρυθμίσεις πάνω δεξιά και στη συνέχεια στο «Ρυθμίσεις απορρήτου». Έπειτα, επιλέγουμε από τα αριστερά το «Εφαρμογές» και βλέπουμε ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούμε. Για να αφαιρέσουμε κάποια πηγαίνουμε στο «επεξεργασία» δεξιά κι αλλάζουμε τις ρυθμίσεις της εφαρμογής, ή την αφαιρούμε. Αντίστοιχα, στο Twitter, στο μενού με τις ρυθμίσεις, υπάρχει υπομενού για διαχείριση των εφαρμογών.

Διαχείριση εφαρμογών

4) Βρείτε σελίδες που σας ενδιαφέρουν στο Facebook

Μια από τις βασικές λειτουργίες του Facebook είναι η δυνατότητα να κάνουμε «like» σε διάφορες σελίδες και να ενημερωνόμαστε για πράγματα που μας ενδιαφέρουν. Για να βρείτε περισσότερες σελίδες σχετικές με τα ενδιαφέροντα σας, απλά κάντε κλικ εδώ και θα δείτε διάφορες προτάσεις προσαρμοσμένες σε εσάς.

Προτεινόμενες Σελίδες

5) Δείτε τα πιο δημοφιλή βίντεο στο YouTube

Αν θέλετε να δείτε ποια είναι τα ποιο δημοφιλή βίντεο στο Youtube, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε εδώ www.youtube.com/charts . To YouTube έχει τα δικά του charts με τα πιο δημοφιλή βίντεο και κανάλια και φυσικά ανανεώνονται κάθε μέρα.

Youtube

6) Ρυθμίστε τον τρόπο που εμφανίζεται το προφίλ σας στην αναζήτηση (Facebook)

Αν σας ανησυχεί το ποια δεδομένα σας εμφανίζονται όταν κάποιος ψάχνει για εσάς στο Facebook, μπορείτε να περιορίσετε την εμφάνιση των παλιών σας post . Απλά πηγαίνετε στο «Ρυθμίσεις Απορρήτου»  κι από εκεί έχετε την επιλογή να εξαφανίσετε τα παλιά σας post ή να ρυθμίσετε τα δεδομένα που εμφανίζονται.

Παλιά post

7) Περιορίστε τα status updates σας από συγκεκριμένα άτομα. (Facebook)

Όλοι στο Facebook έχουμε μια μεγάλη γκάμα φίλων. Τους πολύ στενούς μας φίλους, φίλους από το Πανεπιστήμιο ή το σχολείο, φίλους από τη δουλειά κλπ. Και σίγουρα δεν θέλουμε να βλέπουν όλοι αυτά που γράφουμε και τις φωτογραφίες μας.  Κι εγώ, όσο σοβαρός και να θέλω να παρουσιαστώ, χάνω αρκετούς πόντους αν ένας συνεργάτης μου με δει πάνω στο τραπέζι στα μπουζούκια. Τυχαίο παράδειγμα.. Για να προστατέψουμε λοιπόν την ιδιοτικότητα μας, μια πολύ καλή λύση είναι να δημιουργήσουμε διάφορους «κύκλους φίλων» (στενοί φίλοι, φίλοι από δουλειά, φίλοι από τον Στρατό κλπ) και να επιλέγουμε κάθε φορά ποιους θέλουμε να συμπεριλάβουμε ή να αποκλείσουμε από ένα post ή μια φωτογραφία. Για να φτιάξουμε λίστες και να βάλουμε κάποιον φίλο μας σε αυτές, πάμε στο πλαίσιο δεξιά από την φωτογραφία ενός φίλου και κάνουμε την αντίστοιχη επιλογή. Ή από το «Μπλοκάρισμα» στο μενού «Ρυθμίσεις Απορρήτου».

Block Friends

8) Βάλτε φίλτρα στις φωτογραφίες σας χωρίς να τις μοιραστείτε με όλους (Instagram)

Έχω συζητήσει με αρκετούς φίλους το συγκεκριμένο ζήτημα κι έχω διαπιστώσει πως σε πολλούς αρέσει το Instagram και το «αρτιστίκ» αποτέλεσμα που δίνει στις φωτογραφίες αλλά πολλοί δε θέλουν να τις μοιραστούν με τους άλλους εκκατομύρια  χρήστες στο Instagram. Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτούς, υπάρχει ένα εύκολο κόλπο. Πριν επεξεργαστείτε μια φωτογραφία, βάλτε το smartphone σας σε «Λειτουργία Πτήσης». Έτσι, το Instagram δε θα μπορέσει να συνδεθεί στο δίκτυο μετά την επεξεργασία της φωτογραφίας σας και θα την αποθηκεύσει απλά σε έναν τοπικό φάκελο στο κινητό σας.

Instagram

9) Απενεργοποίηση/Ενεργοποίηση υψηλής ποιότητας στα βίντεο (YouTube)

Αν η σύνδεση σας είναι αργή ή αν χρησιμοποιείτε το YouTube κυρίως στο κινητό, μια καλή λύσει είναι η απενεργοποίηση της υψηλής ποιότητας στα βίντεο. Αυτό γίνεται από εδώ. Αντίθετα μπορείτε να ρυθμίσετε το YouTube να παίζει τα βίντεο πάντα σε υψηλή ποιότητα και σε fullscreen.

High Quality playback

10) Απενεργοποιήστε το chat σε συγκεκριμένα άτομα. (Facebook)

Δε σας λέω αν πρέπει να το κάνετε, αλλά πως να το κάνετε αν παρουσιαστεί η ανάγκη. Απλά πηγαίνετε (και πάλι) στο «Ρυθμίσεις Απορρήτου» στο Facebook κι από εκεί επιλέγεται σε ποια άτομα θέλετε να φαίνεστε «Συνδεδεμένος» και σε ποια όχι.

FB chat

11) Δείτε πως εμφανίζεται το προφιλ σας σε όσους δεν είστε φίλοι (Facebook)

Στις ρυθμίσεις απορρήτου του λογαριασμού σας, μπορείτε να δείτε πως εμφανίζεται το προφίλ σας σε όσους δεν ανήκουν στους φίλους σας. Εκεί θα πάτε στο μενού «Ακόλουθοι» (Subscribers) και θα επιλέξετε στο δεξί μέρος της σελίδας, το «Δείτε το δημόσιο χρονολόγιο σας».

Δημόσιο Χρονολόγιο

Έχετε άλλες προτάσεις ή απορίες για πράγματα που θέλετε να κάνετε αλλά δεν ξέρετε πως; Απλά γράψτε το στα σχόλια και σύντομα θα το συμπεριλάβουμε σε επόμενο post.

Vangelis Serafis

Ο Βαγγέλης Σεραφής είναι προγραμματιστής και συνιδρυτής της makemysite. Ειδικεύεται στο Front-End Developing και το Digital Marketing. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα άρθρα του σχετικά με το Web Development, το Digital Marketing και τα Social Media στο blog της makemysite.

Γράψτε την άποψη σας

Σεβόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα και δεν κοινοποιούμε το email σας. Παρακαλούμε σχολιάστε με πεζούς ελληνικούς χαρακτήρες κι όχι με greeklish. Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά.