6 Φεβρουαρίου 2013
Κατηγορία:
How to
Σχόλια: 0

Κάντε αναζητήσεις στο google σαν επαγγελματίας!

Πολλές φορές προσπαθώ να θυμηθώ πως αναζητούσαμε πληροφορίες πριν μερικά χρόνια, όταν δεν είχαμε τις μηχανές αναζήτησης. Ας υποθέσουμε για τον χ,ψ λόγο ότι εγώ θέλω να μάθω πόσα χρόνια ζει μια χελώνα. Έτσι. Και δεν υπάρχει το google. Τι λύσεις έχω; Αρχικά θα βρω την οικογενειακή εγκυκλοπαίδεια και θα ψάξω να βρω το Χ. Λογικά είναι στον τελευταίο τόμο.. Χ λοιπόν. Χ – χε – χελώνα! Για να δούμε.. «Χελώνες: Τάξη ερπετών των μεσο-τροπικών κυρίως περιοχών. … Αναπαράγονται με αβγά και ζουν πάνω από εκατό χρόνια – μερικές ίσως και 150 – 200.» Μπράβο οι χελώνες.. Άλλη λύση είναι να θέσω το θέμα σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι και να δω αν κάποιος μεγαλύτερος ξέρει κάτι σχετικό. Αλλά και πάλι δε θα έχω μια έγκυρη πληροφορία. Όχι και πολύ αποδοτικοί τρόποι δε νομίζετε;

Χελώνα

Ευτυχώς σήμερα, για κάθε τι που θέλουμε να μάθουμε υπάρχει για εμάς μια μηχανή αναζήτησης να μας δώσει την απάντηση. Στην Ελλάδα, ο μεγαλύτερος όγκος αναζητήσεων γίνεται από την μηχανή αναζήτησης της Google. Ας δούμε λοιπόν μερικά χρήσιμα «κόλπα» προκειμένου να κάνουμε καλύτερες αναζητήσεις και να βρίσκουμε γρηγορότερα και ακριβέστερα την απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα.

10 tips για καλύτερες αναζητήσεις:

1) Αντιστοίχηση φράσης

Για να αναζητήσουμε πληροφορίες γύρω από μια φράση, βάζουμε τους όρους αναζήτησης σε διπλά εισαγωγικά («φράση»). Η αναζήτηση θα μας βγάλει αποτελέσματα που θα έχουν κι άλλους όρους πριν ή μετά την φράση που πληκτρολογήσαμε. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να ψάξουμε για διακοπές στην Ελλάδα θα γράψουμε:

«διακοπές στην Ελλάδα»

Τα αποτελέσματα θα είναι: Καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα, Φθηνές διακοπές στην Ελλάδα, πληροφορίες για διακοπές στην Ελλάδα, Oι Αυστριακοί ξανάρχονται για διακοπές στην Ελλάδα, οι διακοπές στην Ελλάδα γίνονται δημοφιλείς κλπ.

2) Εξαίρεση λέξεων

Ας υποθέσουμε πως θέλετε να βρείτε πληροφορίες για τα νησιά του Ιονίου αλλά δε θέλετε να συμπεριλάβετε αποτελέσματα για την Κέρκυρα. Θα γράψετε:

νησιά Ιονίου -Κέρκυρα

3) Αναζήτηση σε συγκεκριμένο website

Πολλές φορές θέλετε να ψάξετε για μια λέξη-κλειδί ή μια φράση σε ένα συγκεκριμένο website. Ακόμα κι αν το website αυτό δεν έχει ενσωματωμένη λειτουργία αναζήτησης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αναζήτηση της google. Για να γίνει αυτό, θα βάλετε τον τελεστή site:[όνομα_του_website] μετά την επιθυμητή φράση. Για παράδειγμα, για να βρείτε πληροφορίες για το «Internet Marketing» στο website της makemysite, θα πληκτρολογήσετε:

internet marketing site:makemysite.gr

4) Παρόμοιες λέξεις

Αυτή η λειτουργία μας επιτρέπει να βρούμε συνώνυμα για τις λέξεις ή φράσεις που μας ενδιαφέρουν.  Λειτουργεί βάζοντας το σύμβολο ~ μπροστά από την λέξη που θέλουμε το συνώνυμο της.Ας δούμε ένα παράδειγμα. Η αναζήτηση:

~εργασία στην Ελλάδα

θα έχει σαν αποτελέσματα: απασχόληση στην Ελλάδα, επαγγέλματα στην Ελλάδα, θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, δουλειά στην Ελλάδα κλπ

5) Συγκεκριμένοι τύποι αρχείων

Πολύ χρήσιμη λειτουργία για την περίπτωση που θέλουμε να βρούμε αποτελέσματα που να έχουν έναν συγκεκριμένο τύπο αρχείων. Ο τελεστής που κάνει τη δουλειά είναι ο filetype:[τύπος_αρχείου]. Παράδειγμα:

καλοκαιρινές διακοπές filetype:pdf

Θα έχουμε σαν αποτελέσματα αρχεία pdf σχετικά με καλοκαιρινές διακοπές. Οι επιλογές για τον τύπο αρχείου είναι πολλές. Το doc για αρχεία κειμένου, xls για αρχεία excel, ppt για παρουσιάσεις powerpoint

6) Χρήση του τελεστή OR

Με τον τελεστή OR μπορούμε να κάνουμε μια σύνθετη αναζήτηση και να συμπεριλάβουμε διαφορετικούς όρους αναζήτησης. (Σημαντικό: το OR πρέπει να πληκτρολογηθεί σε κεφαλαία αγγλικά). Παράδειγμα:

διακοπές στην Ελλάδα OR διακοπές στην Κύπρο

τα αποτελέσματα θα είναι σχετικά με διακοπές στην Ελλάδα ή με διακοπές στην Κύπρο.

7)Συγκεκριμένο εύρος αναζήτησης

Για να ορίσουμε ένα συγκεκριμένο εύρος στην αναζήτηση μας θα βάλουμε αποσιωπητικά. Έστω οτι ψάχνουμε ένα σπίτι στους Αμπελόκηπους με τιμή ενοικίασης από 250 μέχρι 350 ευρώ. Θα γράψουμε:

σπίτι Αμπελόκηποι 250..350 ευρώ

8) Μαθηματικές πράξεις

Το ξέρατε πως μπορείτε κατευθείαν από το πεδίο αναζήτησης να κάνετε μαθηματικές πράξεις; Δοκιμάστε το.

γράφοντας: 125/4 θα εμφανιστεί κατευθείαν το αποτέλεσμα 31,25

Φυσικά, Google είναι αυτή κι έτσι οι διαθέσιμες πράξεις δεν είναι απλά πρόσθεση και αφαίρεση αλλά και πιο εξεζητημένοι μαθηματικοί τύποι.

9) Τοπική ώρα

Αν έχετε φίλους ή συγγενείς σε ξένη χώρα και δεν ξέρετε τι ώρα είναι ακριβώς στην πόλη τους, γράψτε τον τύπο «time in ΠΟΛΗ».  Παράδειγμα:

time in Athens,
time in London

10) Μετατροπή μονάδων μέτρησης

Ποιος θυμάται απέξω πόσα μέτρα είναι ένα μίλι; Ή πόσοι βαθμοί Κελσίου είναι τα 32 Farenheit; Το google φυσικά! Μετατρέψτε αριθμούς από τη μια μονάδα στην άλλη εύκολα κατευθείαν από την μπάρα αναζήτησης του google. Γράψτε πχ:

32 fahrenheit in celsius

Το ίδιο ισχύει και για μετατροπές ισοτιμίας νομισμάτων. Πάντα στις τρέχουσες τιμές.

Φυσικά, όλα αυτά τα κόλπα αναζήτησης ισχύουν σχεδόν σε όλες τις γνωστές μηχανές αναζήτησης όπως το Bing και το Yahoo! Προτάσεις και δικά σας κόλπα στα σχόλια!

Vangelis Serafis

Ο Βαγγέλης Σεραφής είναι προγραμματιστής και συνιδρυτής της makemysite. Ειδικεύεται στο Front-End Developing και το Digital Marketing. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα άρθρα του σχετικά με το Web Development, το Digital Marketing και τα Social Media στο blog της makemysite.

Γράψτε την άποψη σας

Σεβόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα και δεν κοινοποιούμε το email σας. Παρακαλούμε σχολιάστε με πεζούς ελληνικούς χαρακτήρες κι όχι με greeklish. Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά.